10 Aralık 2010 Cuma

Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili

Gary Chapman ve Dr. Ross Campbell'ın birlikte yazdıkları bir kitap. Çocukların beş sevgi dili olduklarını ve bunlarında;
1) Fiziksel Temas
2) Onay Sözleri
3) Nitelikli Zaman
4) Armağanlar
5) Hizmet Davranışları olduğunu yazmışlar.



Yapılması gereken şeylerden birisi çocuğumuzun sevgi dilini bulmak. Burada önemli bir not düşülmüş: "Beş yaşın altındaki çocukların sevgi dilini çözemezsiniz."

Sevgi dilini konuşmak neden önemli. Çünkü böylelikle çocuğunuzun duygu deposunu sevgiyle dolduruyorsunuz. Sevgi diliyle konuşmak çocuğun asla başkaldırmayacağı anlamına gelmiyor. Duygu deposu sevgiyle dolu olan çocukları sorumlu bir yetişkine dönüştermeye yardımcı oluyor.

Sevgi dili onay sözleri olan bir çocuğun, eleştirildiğinde ya da hakarete uğradığında, sevgi dili onay sözleri olmayan bir çocuğa göre daha çok yaralandığı söyleniyor. Ve bu diğer sevgi dillerinde de öyle. Temel sevgi dili fiziksel temas olan bir çocuğu, dayak, itiş kakış, birincil sevgi dili fiziksel temas olmayan bir çocuktan çok daha fazla etkiliyor.

Seyahat etmeyi çok seven bir karı koca, dönüşte iki kızına da hediyeler alırlarmış ve kızlarından birisi büyük bir heyecan içinde paketi açar ve odasında çok özel bir yere koyarken, diğeri teşekkür eder, hediyeyle çok ilgilenmez ve her fırsatta seyahatlerinin nasıl geçtiğini sorarmış. Kızların böyle farklı hareket etmesinin nedeni birisinin birincil sevgi dilinin armağanlar, diğerinin nitelikli zaman olması.

Beş sevgi dili ayrıntılarıyla açıklanmış. Birincil sevgi dillerine göre neler yapılacabileceği belirtilmiş. Yine önemli bir nokta, sadece çocuğun birincil sevgi diline göre hareket edilmeyeceği. Birincil sevgi dili dışında kalan diğer sevgi dilleri de kullanılacak.

Daha büyük çocuklar için sevgi dilini kullanmaya nasıl ve nereden başlayabileceğimizin de örnekleri verilmiş.

Sonuç olarak güzel bir kitap. Tavsiye ederim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder