28 Aralık 2010 Salı

Öyle Bir Geçer Zaman ki 2

Bu dizi hamilelere uygun bir dizi değil, ya da emzirenlere. Kardeşim bir insan bu kadar mı kötü olur. Nasıl bir baba bu böyle. Filmin senaristleri sesimi duysun. Mete'yi okula geri alsınlar ve annesinin çabalarını boşa çıkarmamak için harika bir öğrenim hayatı olsun. Berrin okulunu bitirip, güzel bir işe girip Ahmet'le evlensin. Aylin okulunu bitirip iyi bir üniversiteye girsin ve başarılı bir iş kadını olsun. Osman sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyüp, bu kötü günleri unutsun. O'da iyi bir meslek sahibi olsun. Babaanne gidip Ali'nin suratına tükürsün ve asla affetmeyeceğini, hakkını helal etmeyeceğini söylesin. Cemile yakışıklı ve zengin bir koca bulup, çok çok mutlu olsun. Caroline'nin Hollanda'da ki sevgilisi gelsin, Ali'yle arası bozulsun, defolup memleketine gitsin. Ali perişan bir halde Cemile'den af dilemeye ve eski günlere dönmeyi istediğini söylemeye gitsin ve Cemile suratına tükürsün. Çöplük karıştırarak karnını doyurmaya çalışan sefil bir şarapçı olsun ve çocukları onu o halde görsün.

Yine söylemek istiyorum. Bu Cemile safi salak ya. E be kadın ne diye çocuğu veriyorsun, aptal kadın. Öyle bir adama verilen söz tutulur mu? Ben öyle bir söz vermedim de be gerizekalı.

17 Aralık 2010 Cuma

Sabah Sabah Kanım Dondu

Yazık ya. Biz çocuklarımıza kıyamıyoruz, millet neler ediyor. Bu kadın anne mi, bakıcı kadın mı? yoksa çocuk esirgeme kurumu gibi bir yerde mi çalışıyor anlamadım. Türk mü değil mi bilmiyorum. Türkiye de mi olmuş yoksa başka bir yerde mi bilmiyorum. Fark etmez gerçi. Umarım kim olduğu öğrenilir ve gerekli cezalar verilir. 

Kendi çocuklarımızı koruduğumuz gibi başkalarının çocuklarını da koruyalım. Hem kendi çocuklarımıza hem de başkalarının çocuklarına saygı duyalım. Çünkü çok saflar, çok temizler, çok savunmasızlar. Ne kadar dayak yerlerse yesinler, hakarete, aşağılanmaya maruz kalırlarsa kalsınlar, yine de gidip annelerine, bakıcılarına sığınıyorlar. Çocuklarımız, bütün çocukların kıymetini bilelim. Geleceğimiz onlar, sevgiyle büyütelim. Hep sarılalım, konuşalım, öpüp koklayalım. İsteklerine, beklentilerine cevap vermeye çalışalım. 



Fotoğraflar

 Son zamanlar en çok bebek yada çocuk resmi yapıyor. İki bacağın arasına da yuvarlak bir parça çiziyor. O ne diyorum. "Hani arkamızda popomuz var ya, o" diyor.
 Tabaklara küçük küçük kesip koyduğum elişi kağıtlarını, geometrik şekillerle çizdiğimiz resmimize yapıştırdık.
 Ağacımız elma ağacı oldu. Eylül elmalarını çizdi.
 Pazar günü kar yağdı. Mahallenin çocukları kara koştu. Kardan adam yaptık kocaman, kar topu oynadık, koştuk, büyük çocuklar yere yatıp kelebek yaptılar. Eylül çok çok çok çok mutluydu.
 Minik bir kardan adam yapıp balkonumuza getirdik.
 Sandalyesine çocuk şeklinde şapkası olan bir çocuk çizdi.
Pazartesi okula bu şekilde gitti.
 Bu hareketi kimden öğrendiyse. Anne bak ben ne yapacağım dedi, çekti sandalyeyi, yaptı bu asortik hareketini.

Ateşle Oynayan Kız

Bu kitapta sırlar açığa çıkıyor. Üçüncü kitap "Arı Kovanına Çomak Sokan Kız"mış. Ne zaman Türkçe'ye çevrilir bilmiyorum ama kesinlikle okunanacaklar listemde şimdiden yerini almış durumda.Bu seriyi çok sevdim. Herkese tavsiye ederim.

13 Aralık 2010 Pazartesi

Muz Sesleri

Geçenlerde Beslenme Çantasının yarışmasında en iyi on kitap listeme bu kitabı da eklemiştim. Ben araya Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili'ni sokunca bölük pörçük okumuş oldum. Sonlara doğru da artık bitsin diye okudum. Kafam karıştı.Ama yine de (sonları hariç) çok keyifle okudum. Bu kitap hakkında araştırma yaparken pek olumlu yorumla karşılaşmadım. Yine de bana sorarsanız okuyun derim. Çok güzel bir kitap. Ece Temelkuran'ı sevdim ben.

Bir Dolap Kitap Çekilişi

İlk yazısını 14 Ocak'ta yayınlayan Yıldıray ve Banu birinci yılın şerefine bir kaç kitap hediye etmeyi düşündükleri ama kitabevlerinden yığınla kitap gelmesiyle tam bir kitap şölenine dönüşen bir çekiliş gerçekleştirecekler 09 Ocak 2011 tarihinde. Çekilişe son başvuru tarihi 05 Ocak 2011.
Çekilişe katılma şartı için buraya....
Moli ve Olaf'la tanışmak ve onların tanıtımı için buraya....
Bir Dolap Kitap'tan haberler için buraya....

10 Aralık 2010 Cuma

Ayıp, Ayıp

Dükkânının camına "Fatmagül'ün üzerine dökülen içkiden geldi" diye yazı asmış. Satış rekoru kırmış. Bunu da kendilerine malzeme yapmışlar ya. Hiç utanmaları arlanmaları kalmamış. Çok ayıp. Ne olacak yani , bu içkiyi içip, kendilerine yeni Fatmagüller bulup suçu da alkole mi atacaklar?

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/11822/0/1/bu-yaziyla-satislari-arttirdi.aspx

Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili

Gary Chapman ve Dr. Ross Campbell'ın birlikte yazdıkları bir kitap. Çocukların beş sevgi dili olduklarını ve bunlarında;
1) Fiziksel Temas
2) Onay Sözleri
3) Nitelikli Zaman
4) Armağanlar
5) Hizmet Davranışları olduğunu yazmışlar.



Yapılması gereken şeylerden birisi çocuğumuzun sevgi dilini bulmak. Burada önemli bir not düşülmüş: "Beş yaşın altındaki çocukların sevgi dilini çözemezsiniz."

Sevgi dilini konuşmak neden önemli. Çünkü böylelikle çocuğunuzun duygu deposunu sevgiyle dolduruyorsunuz. Sevgi diliyle konuşmak çocuğun asla başkaldırmayacağı anlamına gelmiyor. Duygu deposu sevgiyle dolu olan çocukları sorumlu bir yetişkine dönüştermeye yardımcı oluyor.

Sevgi dili onay sözleri olan bir çocuğun, eleştirildiğinde ya da hakarete uğradığında, sevgi dili onay sözleri olmayan bir çocuğa göre daha çok yaralandığı söyleniyor. Ve bu diğer sevgi dillerinde de öyle. Temel sevgi dili fiziksel temas olan bir çocuğu, dayak, itiş kakış, birincil sevgi dili fiziksel temas olmayan bir çocuktan çok daha fazla etkiliyor.

Seyahat etmeyi çok seven bir karı koca, dönüşte iki kızına da hediyeler alırlarmış ve kızlarından birisi büyük bir heyecan içinde paketi açar ve odasında çok özel bir yere koyarken, diğeri teşekkür eder, hediyeyle çok ilgilenmez ve her fırsatta seyahatlerinin nasıl geçtiğini sorarmış. Kızların böyle farklı hareket etmesinin nedeni birisinin birincil sevgi dilinin armağanlar, diğerinin nitelikli zaman olması.

Beş sevgi dili ayrıntılarıyla açıklanmış. Birincil sevgi dillerine göre neler yapılacabileceği belirtilmiş. Yine önemli bir nokta, sadece çocuğun birincil sevgi diline göre hareket edilmeyeceği. Birincil sevgi dili dışında kalan diğer sevgi dilleri de kullanılacak.

Daha büyük çocuklar için sevgi dilini kullanmaya nasıl ve nereden başlayabileceğimizin de örnekleri verilmiş.

Sonuç olarak güzel bir kitap. Tavsiye ederim.



7 Aralık 2010 Salı

Çocuk İstismarına Karşı

Son zamanlarda facebook'ta dolaşan bir kampanya var. Çocuk istismarına karşı profil resimlerinizi çizgi film karakteri olarak değiştiriyorsunuz. Peki bu ne işe yarıyor. İnsanların farkındalıklarını arttırmaya. Gerçekten kampanyanın amacı bu mu bilmiyorum. Bir kaynakta (hatırlamıyorum ki nereden okudum) bu kampanyayı aslında profil resimlerindeki çizgi film karakterleriyle çocukları rahatlıkla kandırıp, arkadaş olarak eklemelerini sağlayacak pedofillerin başlattığı yazılıydı. Nasıl bir kampanyadır araştırmadım ama beni etkilemediği için ben profilimi değiştirmedim. (Halâ Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kullanıyorum.)

Bu konuyla ilgili blogcu anne çok güzel bir yazı yazmış. Çocuklarımızı korumak ve onların kendilerini korumalarına yardımcı olmak için bizlere bilgi sunan güzel bir yazı olmuş. Okumak isterseniz buraya...

1 Aralık 2010 Çarşamba

Geometrik Şekiller Çalışmasına Devam

Orjinali bu. Eylül'e aldığım ilk ahşap oyuncak.









Çocuk.









Şapkalı ve ayakkabılı çocuk.








Yıldızlar ve Dolunay.








Kuş kafesi ve içinde kuş.








Ben kelebek yaptım ama Eylül beğenmedi.








Gözleri olan ev.









Sandalye, yeni bir tarz masa, televizyon sehpası ve televizyon. Televizyon da çocuğa dönük. Sandalyenin yanındaki kırmızı ve mavi üçgenler "kanat gibi, halı"ymış.